ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ στις τρεις καλύτερες επιδόσεις στο διαγωνισμό από τα παιδιά που θα διαγωνιστούν στο Σχολείο μας.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ 17.03.2020

Οι Υποτροφίες διδάκτρων είναι -3 μαθητές- για όλα τα χρόνια φοίτησης στο Σχολείο σε τρεις μαθητές ανεξαρτήτως τάξης, από όποιο άλλο Δημοτικό ή Γυμνάσιο, σχολείο κι αν προέρχονται που θα επιτύχουν τις τρεις καλύτερες επιδόσεις στο Διαγωνισμό.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Γεωργία Καρύγιαννη & την κα Κατερίνα Θεοδόση, Γραμματεία του Σχολείου στα τηλέφωνα 210 9618626 & 2109618110 ή συμπληρώνεται την παρακάτω φόρμα:

Μαθητικός Διαγωνισμός "Χαρισμάθεια"

Ήρθε η ώρα του Out of the Box Challenge!


Μαθητικός Διαγωνισμός Φαντασίας και Κριτικής Ικανότητας, 3ος Χρόνος


Είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις γρίφους και προβλήματα λογικής; Έχεις τη φαντασία ενός συγγραφέα; Την τετράγωνη λογική ενός μαθηματικού; Είσαι πρακτικός όσο ένας μηχανικός; Έχεις το βάθος σκέψης ενός φιλοσόφου; Τη δημιουργικότητα ενός καλλιτέχνη; Πόσο γρήγορα και σωστά μπορείς να πάρεις αποφάσεις; Πόσο σίγουρος είσαι για τις δυνατότητές σου;

Δέξου την πρόκληση και έλα να το ανακαλύψουμε μαζί!

Σε αυτή την πρόκληση δε θα σε βοηθήσει να θυμάσαι πράγματα απ’ έξω! Δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση και δε χρειάζεται να διαβάσεις τίποτα από πριν! Χρειάζεται να φέρεις μαζί σου την επιμονή, τη συγκέντρωση, την κρίση και τη φαντασία σου.

Να θυμάσαι: Δεν υπάρχουν όρια για τον άνθρωπο που έχει αστείρευτη φαντασία!

Η Α’ φάση του διαγωνισμού είναι στις 22 Φεβρουαρίου!

Σε περιμένουμε! Αιτήσεις μέχρι 15 Φεβρουαρίου.


Κάνε αίτηση!

«Βάλαμε στόχο να κάνουμε το σχολείο όπως θα έπρεπε να είναι: Ένας χώρος όπου κάθε παιδί θα βρίσκει χώρο έκφρασης, θα αναπτύσσει τις δεξιότητές του, θα παίρνει γνώσεις, αλλά θα καλύπτει και τις συναισθηματικές του ανάγκες. Μία εκπαίδευση που θα τοποθετεί το σχολείο μέσα στην κοινωνία και την κοινωνία μέσα στο σχολείο. Μία εκπαίδευση που θα είναι χτισμένη με χιούμορ, φαντασία και θα χαρίζει εμπειρίες. Ένα όμορφο ταξίδι, με προκλήσεις, με δυσκολίες, με εκπλήξεις, που πάντα θα αφήνει στο τέλος την αίσθηση της ικανοποίησης και της πληρότητας στους ταξιδιώτες του, μαζί με έναν θησαυρό από σκέψεις, στιγμές, εικόνες, αρώματα και γεύσεις. Ένα σχολείο με προσωπικότητα.

Δε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε παιδιά που βαριούνται την αποστήθιση και δε θεωρούνται καλοί μαθητές σήμερα, να είναι κινητοποιημένα, να σκέφτονται και να δημιουργούν σε ένα νέο μοντέλο εκπαίδευσης; Δε χρειάζεται να γίνει πιο εύκολη η εκπαίδευση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να γίνει πιο ουσιαστική, πιο ενδιαφέρουσα και πιο ευχάριστη.»

Αλέξανδρος Παπανδρέου,

Υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων Χαρισμάθειας

Μαθητικός Διαγωνισμός "Πυθαγορασ"

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) υλοποιεί, εδώ και πολλά χρόνια, μία σειρά καταξιωμένων διαγωνισμών (Θαλής, Ευκλείδης, Αρχιμήδης) για τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του Γυμνασίου και των τριών τάξεων του Γενικού Λυκείου με στόχο την επιλογή των μαθητών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στις διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες και Βαλκανιάδες.

Ο νέος διαγωνισμός, που ονομάζεται ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, απευθύνεται σε όλα τα παιδιά που θα ήθελαν να γευθούν τη μαθηματική εμπειρία, ανεξάρτητα από την επίδοση τους στα Μαθηματικά. Κεντρικός στόχος είναι η ανάπτυξη των βασικών Μαθηματικών ικανοτήτων, που προσδιορίζουν τις δυνατότητες να σκέπτεται ο μαθητής με Μαθηματικό τρόπο και να αξιοποιεί βασικές Μαθηματικές έννοιες και διαδικασίες.

Ο διαγωνισμός μετά την πολύ επιτυχημένη πρώτη χρονιά πιλοτικής εφαρμογής του (2019) στην Αττική, στην οποία συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες μαθητών από Δημόσια και Ιδιωτικά σχολεία, εισέρχεται στην 2η φάση του η οποία θα περιλαμβάνει ως εξεταστικά κέντρα επιλεγμένα σχολεία και εκπαιδευτικούς φορείς σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

 

ΘΕΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΑΘΗΤΕΣ -ΘΕΜΑΤΑ

Θα υπάρχουν 6 ομάδες θεμάτων οι οποίες θα καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

  • Η 1η ομάδα θα καλύπτει την τάξη Β΄ Δημοτικού,
  • Η 2η τις τάξεις Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού,
  • Η 3η τις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού,
  • Η 4η την Α΄ Γυμνασίου,
  • Η 5η τη Β΄ Γυμνασίου
  • Η 6η την Γ΄ Γυμνασίου.


Τα θέματα θα επιλέγονται από την επιτροπή διαγωνισμών και ολυμπιάδων της ΕΜΕ, η οποία έχει τεράστια πολυετή πείρα σε θεματοδότηση Μαθηματικών διαγωνισμών.

Κάθε διαγωνιζόμενος καλείται να απαντήσει σε 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

Τα θέματα θα έχουν μία κλιμάκωση με τα περισσότερο σύνθετα να βρίσκονται στο τέλος και να απαιτούν κυρίως Μαθηματικό συλλογισμό και όχι μόνο πράξεις ή απλή εφαρμογή τύπων. Όλες οι σωστές
απαντήσεις βαθμολογούνται το ίδιο, ενώ οι λάθος απαντήσεις καθώς και οι μη απαντήσεις δεν βαθμολογούνται, επομένως δεν υπάρχει αρνητική βαθμολογία, γεγονός που επιτρέπει στον μαθητή τον άμεσο υπολογισμό του βαθμού του με τη βοήθεια του περιοδικού που θα λάβει αμέσως μετά το πέρας του διαγωνισμού και το οποίο θα περιέχει τις λύσεις των θεμάτων.

Τα θέματα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας με στόχο τη μη απογοήτευση των μαθητών που θεωρούν ότι υστερούν σε επίδοση στα Μαθηματικά, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και η πρόκληση για μαθητές με υψηλούς στόχους στα Μαθητικά.

Kάθε εξεταστικό κέντρο μπορεί να συμμετέχει με το σύνολο ή μέρος των ανωτέρω 6 ομάδων θεμάτων.

 

ΧΡΟΝΟΣ
Την επόμενη σχολική χρονιά ως ημερομηνία διεξαγωγής του Διαγωνισμού ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ορίστηκε το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, 9.30 έως 11.00 το πρωί.

 

ΒΡΑΒΕΥΣΗ

Ο διαγωνισμός ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ακολουθώντας τα διεθνή παιδαγωγικά πρότυπα όσον αφορά τη βελτίωση της στάσης των μικρών μαθητών στα μαθηματικά λειτουργεί συμμετοχικά και όχι ανταγωνιστικά. Για το λόγο αυτό το ποσοστό των βραβευθέντων δεν θα καθορίζεται πανελλαδικά, αλλά θα είναι το ίδιο (περίπου 20%) για κάθε τάξη στο ίδιο εξεταστικό κέντρο.