Εκμάθηση Ξένων Γλωσσών με τη μέθοδο CLIL (Αγγλικά -Γαλλικά – Γερμανικά – Ισπανικά)
Η φιλοσοφία εκμάθησης ξένων γλωσσών πραγματοποιείται με τη μέθοδο CLIL., (Content Language Integrated Learning) η οποία ακολουθεί τις σύγχρονες διδακτικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις της διδασκαλίας των γλωσσών (εφαρμόζεται ήδη από την προηγούμενη δεκαετία σε πολλές χώρες της Ευρώπης με αιχμή την Ισπανία, Φιλανδία, Αυστρία). Πρόκειται για την διδασκαλία ενός σχολικού μαθήματος (π.χ. Γεωγραφία, Επιστήμη) μέσω μιας ξένης γλώσσας.
Στόχος είναι να μπορούν οι μαθητές να χρησιμοποιούν την ξένη γλώσσα όπως την μητρική τους, να έχουν δηλαδή λειτουργική χρήση της γλώσσας, απαραίτητη δεξιότητα για τον σημερινό κόσμο. Υπάρχει έρευνα σχετικά με τα οφέλη της στους μαθητές (international clil research journal), ενώ έχουν γίνει προσπάθειες εφαρμογής της στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Χαρακτηρίζεται ως μέθοδος διπλής εστίασης, γιατί οι στόχοι της διδασκαλίας είναι τόσο γλωσσικοί όσο και γνωστικοί, καθώς οι μαθητές μαθαίνουν ένα γνωστικό αντικείμενο π.χ. φυσική, φυσική αγωγή, μουσική, γεωγραφία κ.λ.π., μέσω της ξένης γλώσσας που λειτουργεί ως εργαλείο επικοινωνίας στη μαθησιακή διαδικασία (στην ξένη γλώσσα).
Οι μαθητές μαθαίνουν με φυσικό και αυθόρμητο τρόπο την ξένη γλώσσα, όπως τη μητρική τους ανάλογα με τις προσωπικές τους γνωστικές και κοινωνικές εμπειρίες, καθώς και τις γλωσσικές τους δεξιότητες και εξαρτάται από το επίπεδο γλωσσομάθειας, τις γνώσεις, τις εμπειρίες τους (όπως και στην μητρική γλώσσα).
Υπάρχουν πολλά μοντέλα εφαρμογής της μεθόδου. Στο Σχολείο μας εφαρμόζεται αυτό της διδασκαλίας ενός μαθήματος στην ξένη γλώσσα αποκλειστικά (με εξατομίκευση, όταν χρειάζεται, όπως γίνεται και στα υπόλοιπα μαθήματα) με τις ίδιες ή περισσότερες ώρες από το προβλεπόμενο ωρολόγιο πρόγραμμα.
Ο εκπαιδευτικός φροντίζει ανάλογα με το γλωσσικό επίπεδο των μαθητών να προσεγγίσει την έννοια με :
- κατάλληλους γνωστικούς και γλωσσικούς στόχους που αντιστοιχούν στους μαθητές,
- κατάλληλο λεξιλόγιο,
- κατάλληλο εποπτικό υλικό (εικόνες, βίντεο, ταινίες, πειράματα, πολυτροπικά κείμενα με διαδραστικό υλικό κ.λ.π.) και
- κατάλληλο τρόπο αξιολόγησης του μαθήματος ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των μαθητών και το επίπεδό τους στη γλώσσα (π.χ. ανοιχτού τύπου ερωτήσεις, κλειστού τύπου ερωτήσεις, αντιστοίχιση, περιγραφή πειράματος κλπ.)
Κάθε μαθητής έχει ένα Ημερολόγιο του CLIL με τη βοήθεια του οποίου γνωρίζει σε κάθε μάθημα, τι, πώς και πότε πρέπει να κάνει αυτό που του έχει ζητηθεί, με χρήση της ξένης γλώσσας και εικαστική αποτύπωση των εννοιών ή του λεξιλογίου.
Οι εργασίες και οι ιστότοποι που χρησιμοποιούνται από τους μαθητές είναι κάθε φορά ανάλογοι με την τάξη και το δυναμικό τους και επομένως το υλικό είναι μοναδικό και κατάλληλο για κάθε τάξη και για κάθε ομάδα μαθητών.
Ο μαθητής γνωρίζει πώς να εργαστεί στο σπίτι με τις έννοιες που ασχολήθηκε στην τάξη και πώς να ετοιμαστεί για την αξιολόγηση (τεστ) που επίσης είναι στην ξένη γλώσσα.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο μαθητής διεκπεραιώνει το μεγαλύτερο μέρος των ασκήσεων στην τάξη, ώστε ο εκπαιδευτικός να έχει τη δυνατότητα να αξιολογήσει το βαθμό κατανόησης και αφομοίωσης της νέας γνώσης. Ως εκ τούτου, οι κατ’ οίκον δραστηριότητες λειτουργούν κυρίως ως αναστοχασμός των ήδη κατακτημένων γνώσεων, γεγονός που γεμίζει τον μαθητή με σιγουριά και αυτοπεποίθηση για τη δική του καθαρά ατομική προσπάθεια και συμμετοχή.
Επειδή η έρευνα για τα οφέλη του δίγλωσσου περιβάλλοντος δείχνει ότι “όσο πιο νωρίς γίνεται η έκθεση του παιδιού στην ξένη γλώσσα, τόσο πιο μεγάλα είναι τα μακροπρόθεσμα οφέλη”, στο Σχολείο μας εφαρμόζεται η μέθοδος με καθημερινή διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας (1-2 διδακτικές ώρες) στο Νηπιαγωγείο, ενώ στο Δημοτικό διδάσκονται οι μαθητές 1-3 μαθήματα στα αγγλικά. Αντίστοιχα και στο Γυμνάσιο εφαρμόζεται η ίδια μέθοδος με τη διδασκαλία 4 μαθημάτων στην Αγγλική.
Στόχος του Σχολείου είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξέλιξη της μεθόδου με ταυτόχρονη αποτελεσματικότερη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας.
Ακόμα και στην ανάγκη για πιστοποίηση γλωσσομάθειας, οι μαθητές με τη βοήθεια της μεθόδου CLIL έχουν τη δυνατότητα για συμμετοχή σε εξετάσεις, χωρίς να απαιτείται να παρακολουθούν επιπλέον ώρες διδασκαλίας.
Είμαστε περήφανοι, γιατί έχουμε καταφέρει το επίπεδο της ξένης γλώσσας (αγγλικά) να ανεβαίνει χρόνο με το χρόνο στο Σχολείο μας και οι μαθητές να έχουν άνεση να χρησιμοποιούν την γλώσσα για να επικοινωνούν σε διάφορα πλαίσια νιώθοντας αυτοπεποίθηση.
Στη δεύτερη ξένη γλώσσα (γαλλικά ή γερμανικά) ακολουθείται η ίδια φιλοσοφία εκμάθησης της ξένης γλώσσας και η ίδια μεθοδολογία. Οι ώρες που διδάσκονται ανά τάξη (από την Α΄ Δημοτικού) είναι 1-2 την εβδομάδα με χαρακτηριστικό τη βιωματική προσέγγιση και την διαφοροποίηση της διδασκαλίας ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων των μαθητών.
Κάθε χρόνο το υλικό διαφοροποιείται ανάλογα με το επίπεδο γλωσσομάθειας των μαθητών, ενώ γίνεται και εντός τάξης διαφοροποίηση στη διδασκαλία.
Κάθε μαθητής μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα στην ξένη γλώσσα, καθώς από το Νηπιαγωγείο οι μαθητές έχουν καθημερινά ακούσματα στα αγγλικά και από την Α΄ τάξη έχουν ακούσματα στα γαλλικά ή τα γερμανικά.
Η ικανότητα των μαθητών να μιλούν-επικοινωνούν στα αγγλικά είναι μεγάλη από το Νηπιαγωγείο, καθώς υποστηρίζονται να κάνουν τους δικούς τους συνειρμούς και μαθησιακές διαδρομές μέσα από τα βιώματα στην τάξη.
Η εκμάθηση της γραμματικής γίνεται με συγκεκριμένη μέθοδο με επιπλέον ώρες αγγλικών σε κάθε τάξη στο Δημοτικό, ενώ στο Γυμνάσιο γίνονται περισσότερα από 2 μαθήματα στα αγγλικά.
[foogallery id=”8465″]